LIVE TEXT | Război în Ucraina. Tancurile germane Leopard vor fi livrate în Ucraina mai rapid decât cele Abrams, trimise de SUA

LIVE TEXT | Război în Ucraina. Tancurile germane Leopard vor fi livrate în Ucraina mai rapid decât cele Abrams, trimise de SUA

Este a 337-a zi de la începutul războiului în Ucraina. Tancurile germane Leopard vor fi la sol în Ucraina mai repede decât tancurile americane Abrams, a declarat John Kirby, coordonatorul de comunicații strategice pentru securitatea națională al Casei Albe.

Foto Shutterstock

UPDATE 05:40 CIO eliberează calea sportivilor ruși și belaruși pentru a participa la viitoarele Jocuri Olimpice

Comitetul Internațional Olimpic (CIO) a conturat un plan, în mai multe etape, pentru ca sportivii ruși și belaruși să participe la viitoarele Jocuri de vară din 2024 de la Paris.

„Niciun sportiv nu ar trebui să fie împiedicat să concureze doar din cauza pașaportului”, a declarat comitetul executiv al CIO.

UPDATE 05:00 O ţară europeană doreşte să trimită bombe cu dispersie Ucrainei

O ţară europeană s-a oferit să trimită bombe cu dispersie Ucrainei, afirmând că aceste arme controversate, a căror utilizare de către Rusia a fost criticată, ar putea fi utile pe câmpul de luptă, a declarat miercuri un oficial, transmite joi AFP.

Acest oficial dintr-o ţară europeană, care nu a dorit să fie identificat după nume sau ţara de origine, a spus că guvernul său a aprobat livrarea şi că urmăreşte aprobarea Germaniei, care a fost implicată în producţia muniţiilor.

Bombele cu dispersie (BASM) sunt alcătuite dintr-un container, asemănător unui obuz, care conţine proiectile explozive de dimensiuni mai mici, numite submuniţii. Cu o precizie foarte redusă, ele pot lovi foarte mulţi civili.

Utilizarea şi transferul lor sunt interzise de Convenţia de la Oslo din 2008, semnată de o mare parte a ţărilor occidentale. Rusia nu a semnat acest tratat, iar ONU a fost alarmată de utilizarea de către forţele ruse a acestor arme în zone populate încă de la începutul invadării Ucrainei anul trecut, potrivit Agerpres.

UPDATE 04:00 Tancurile germane Leopard vor fi livrate în Ucraina mai repde decât cele Abrams trimise de SUA

Tancurile germane Leopard vor fi la sol în Ucraina mai repede decât tancurile americane Abrams, a declarat John Kirby, coordonatorul de comunicații strategice pentru securitatea națională al Casei Albe, potrivit CNN.

"Aceste tancuri Leopard sunt, de asemenea, foarte sofisticate. Sunt tancuri foarte bune și sunt multe pe continentul european. Suntem recunoscători că germanii vor contribui imediat cu 14 dintre ele. Sunt tancuri foarte bune și aveți dreptate, vor putea intra pe teren în Ucraina mai repede decât tancurile Abrams”, a spus Kirby.

UPDATE 02:00 După tancuri, preşedintele Zelenski cere ţărilor occidentale rachete cu rază lungă şi avioane de luptă

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski le-a cerut miercuri aliaţilor săi occidentali rachete cu rază lungă de acţiune, precum şi avioane de luptă, după unda verde de la Washington şi Berlin pentru trimiterea de tancuri grele Kievului la capătul unor discuţii acerbe, informează AFP.

"Trebuie să permitem, de asemenea, livrarea de rachete cu rază lungă de acţiune către Ucraina, acest lucru este important. De asemenea, trebuie să ne extindem cooperarea privind artileria şi trimiterea de avioane de luptă", a îndemnat preşedintele Zelenski în discursul său zilnic, postat pe reţelele de socializare.

Liderul ucrainean a spus că şi-a repetat cererea într-un dialog telefonic cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

De asemenea, Volodimir Zelenski a mulţumit încă o dată preşedintelui american Joe Biden şi cancelarului german Olaf Scholz pentru că au dat undă verde miercuri trimiterii de tancuri de luptă occidentale Ucrainei, o premieră de la începutul invaziei ruse în Ucraina, în februarie 2022.

"Le mulţumesc tuturor aliaţilor noştri pentru disponibilitatea de a ne oferi tancuri moderne şi indispensabile", a spus el, potrivit Agerpres.

Rusia este exclusă anul acesta de la ceremoniile de comemorare de la Auschwitz

Oficialii ruşi nu au fost invitaţi la ceremoniile de marcare a celei de-a 78-a aniversări de la eliberarea de către Armata Roşie a lagărului nazist Auschwitz-Birkenau, ca urmare a agresiunii ruse împotriva Ucrainei, a anunţat miercuri Muzeul de Stat Auschwitz-Birkenau, informează AFP.

"În contextul agresiunii împotriva unei Ucraine libere şi independente, reprezentanţii Federaţiei Ruse nu au fost invitaţi să participe la marcarea din acest an a aniversării eliberării Auschwitzului", care urmează să aibă loc vineri, a declarat pentru AFP Piotr Sawicki, purtător de cuvânt al muzeului.

UPDATE 00:00 Rusia, în superioritate numerică, îşi intensifică luptele în regiunea Doneţk

Rusia, aflată în superioritate numerică, îşi intensifică luptele în regiunea Doneţk din estul Ucrainei, a afirmat miercuri viceministrul ucrainean al apărării, Ganna Maliar, transmite AFP.

"Luptele se intensifică", a indicat aceasta pe Telegram, menţionând zona din apropiere de Bahmut, pe care trupele Moscovei încearcă să-l cucerească de câteva luni, precum şi oraşul Vugledar, care avea 15.000 de locuitori înainte de război şi este situat în partea de sud-vest a liniei frontului din regiunea Doneţk, relatează Agerpres.

"Acum, în Donbas, în faţa superiorităţii lor numerice şi în materie de arme, avantajul nostru constă în profesionalismul comandamentului militar şi curajul soldaţilor", a adăugat Ganna Maliar, în mesajul transmis cu puţin timp după anunţul livrării de tancuri grele occidentale Kievului.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Lupta pentru Marea Neagră nu s-a încheiat

2 Rareș Bogdan, mesaj în miez de noapte!

3 Fostul slugoi al Elenei Udrea și-a cumpărat o vilă de 352 de metri pătrați în Belgia

4 Se retrag „Piedonii”? / De două zile sunt mucles...

5 Judecați voi...